Predavačice

Ivana Špicer

Ivana Špicer, menadžerica frizerskog salona ZGAT i ZGAT akademije u Zagrebu

Inspirativna priča o uspjehu: Zašto je važno slijediti svoje snove?

Ivana je na svoj put uspjeha krenula sa 18 godina kada je otišla iz Čakovca i maminog malog frizerskog salona samo sa škarama i odlukom. Danas, osim što je vrhunska frizerka, kao edukatorica u brojnim svjetskim prijestolnicama educira stručnjake frizere i usmjerava ih u razvoju njihovog individualiziranog frizerskog izričaja. 

Edukacijske tečajeve održava u ZGAT akademiji u Zagrebu kao i izvan akademije u S.D.A.-u, Rusiji, Meksiku, Rumunjskoj, Grčkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu itd…

Kad je bila djevojčica sanjala je da će postati punk rock zvijezda. S obzirom na obiteljsku tradiciju odlučila je postati frizerka, no brojna pitanja koja je imala i želja da bude i stvori više odvela ju je iz sigurnosti maminog frizerskog salona na put gdje danas pomaže drugima da postanu zvijezde i budu svoji.

Kada bi se mogla vratiti u prošlost, Ivani od 18 godina poručila bi “Znam da je teško, ali isplatit će se. Nemoj se brinuti da li si preglasna i pretvrdoglava, da li zadovoljavaš drustvene norme u kojima živiš. Ti si dovoljna upravo ovakva kakva jesi.”

Kada smo započinjali našu priču često smo se susretali sa pitanjima: “od kuda ste? Iz Hrvatske? Di je to? Ništa od seminara”… Teret male države, malog mjesta je bio teret koji smo nosili na leđima. Odlučili smo ići dalje usprkos tog tereta, objavljivali radove, pokušavali biti bolji, čvršći u tome što radimo. Dali smo priliku našim radovima da budu glasniji od tereta. Danas kada razmišljam o početku shvaćam da je teret bio više u našim glavama nego što je bio prisutan u stvarnosti. Jednom kad smo prestali razmišljati o njemu i posvetili se našem radu i cilju, teret je nestao. Mi sebe smatramo kao dokaz, da bez obzira ako ste iz malog grada, iz zemlje za koju većina ljudi nije čula, ako radite ono što volite, radite to punim srcem, dajete maksimum koji možete dati u datom trenutku, nije bitno od kuda ste. Nije bitno iz koliko male sredine ili države… bitna je kvaliteta vašeg rada i da li stojite iz njega. Držite se svojih ciljeva, radite na sebi. Bez kompromisa do svojih ciljeva, uspjeh će tada doći neizbježno.


Marina Kolar

Marina Kolar, certificirana trenerica CH-Q metode za upravljanja karijerom i kompetencijama, vlasnica obrta Konekta

PREDAVANJE: Kako postati i ostati poduzetnik – najvažnije lekcije mog poduzetničkog puta

Marina Kolar posljednjih 18 godina u organizacijama i tvrtkama stvara uspješne (osobne i poslovne) priče. Prije otvaranja Konekte i kretanja u poduzetničke vode sudjelovala je u osnivanju i stvaranju nekoliko organizacija i tvrtke, pa se tako kao direktorica bavila organizacijskim razvojem, strateškim i operativnim planiranjem, profesionalnim selekcijama i zapošljavanjem, a radila je i kao mentorica, supervizorica i voditeljica EU projekata.

Vjeruje da svaki pojedinac može pronaći ili stvoriti posao na kojem može ispuniti sve svoje potencijale, što je dokazala i svojim primjerom. Nekoć i sama dio statistike ženskog poduzetništva prema kojoj se žene teže odlučuju na pokretanje vlastitog posla, danas pomaže drugima da pronađu svoju osobnu i poslovnu svrhu, te pokrenu (ili stvore) pravi posao za njih. Uživa u procesima stvaranja i brušenja poduzetničkih ideja sa svojim klijentima, brandiranju, kao i u procesima organizacijskog razvoja u sklopu kojih kaotične timove i tvrtke vraća na put uspjeha. 

O PREDAVANJU: U procesu brušenje svoje poduzetničke ideje, nisam se jednom zapitala – što mi treba kako bi bila uspješna poduzetnica? Na predavanju ću s vama podijeliti svoje naučene lekcije i otkriti što vam zapravo treba da bi postali uspješnom poduzetnicom.

Koji su to faktori uspjeha? Koja je važnost planiranja, razvoja strategije, vjere u ono što radimo, brendiranja, stalnog unapređivanja prodaje u cjelokupnom poduzetničkom putu? Dođite i naučite od kuda i kako krenuti kako ne bi propali prije nego ste uopće počeli s poslovanjem.

Andreja Rambrot

Andreja Rambrot, vlasnica obrta Moja Tvoja priča i brendova Pisalica i Princeza, copywriter & brand manager

PREDAVANJE: Content marketing – 5 vrsta sadržaja za web kojim ćete dovesti nove klijente

Andreja Rambrot je stručnjakinja za pisanje sadržaja za digitalne medije, brendiranje te izradu online oglašavačkih strategija i kampanja. Kroz svoje 10-godišnje iskustvo rada u raznim privatnim i javnim tvrtkama te na vodećim marketinškim pozicijama, susretala se s brojnim izazovima mikro, malih i srednjih poduzetnika u okviru predstavljanja tvrtki na tržištu. Rješenje je ponudila kroz brend Pisalica, kojim pomaže istima u kreiranju i promoviranju njihovih poduzetničkih priča.

Nakon rada u vrlo nezdravom radnom okruženju, taj je događaj shvatila kao poruku da je bilo dosta toga da radi za tuđe snove te se napokon ohrabrila da dugogodišnju ideju i san pretvori u stvarnost. Dala je otkaz i pokrenula svoju priču. Drugima bi poručila da u ostvarenje svojih snova krenu danas i da ne čekaju sutra.

O PREDAVANJU: Ulazak u poduzetništvo, osobito žensko, veliki je izlazak iz komforne zone. Odjednom osim što se bavite poslom koji znate i čije usluge ili proizvode želite prodavati, susrećete se i s prodajom, oglašavanjem, administracijom i svim ostalim dijelovima poduzetništva kojima se niste planirale baviti. Prodaja je tu najčešće najveći izazov poduzetnicama, što zbog manjka samopouzdanja, što zbog manjka iskustva. 

Kako onda doći do novih klijenata ako niste vješte u prodaji? Odgovor je – sadržajem za web (eng. content). Andreja će u kratkoj prezentaciji prisutnim poduzetnicama i onima koje to tek žele postati, objasniti zašto je važno razumjeti i kreirati sljedeće sadržaje za web – blog, PDF-knjige, video, newslettere i PR članke – ali i skrenuti pozornost na besplatne alate kojima si u tome mogu pomoći.


Gošće panela “Vrijeme je za promjene”

Maja Sabolić, , fizioterapeutkinja, postpartum doula i majka dviju predivnih djevojčica, obrt za pomoć mami i bebi Sana

Gošća panel diskusije “Vrijeme je za promjene”

Maja je postala poduzetnica jer je u njoj dugo “čučala ideja” kako spojiti fizioterapiju i douling, kao i želja za stvaranjem podrške mami i bebi (obitelji). 

Kroz svoj rad u Sani pruža podršku u pripremi za porod, pripremi za majčinstvo koja se temelji na neuroznanosti i vraćanju tradiciji gdje se žena slavi kao majka. 

Svoju unutarnju snagu gradi kroz disciplinu, meditaciju i zdrav životni stil, kroz cjeloživotno obrazovanje i usavršavanje na profesionalnom području.

Nije je obeshrabrila činjenica kako mnogi smatraju bebu smetnjom na edukacijama, pa je istražujući pronašla individualiziranu edukaciju “Pokreni pravi posao” koji je omogućavao i prisustvo bebe te uz podršku Marine Kolar hrabro krenula u ostvarenje svoje poduzetničke ideje.

Želim da žene imaju priliku iskusiti pozitivan porod i razdoblje nakon njega uz adekvatnu fizičku, emocionalnu i mentalnu podršku. Kroz svoj rad obitelji stvaram holistički koncept usmjeren na ženu i dijete, kako bi ona mogla uživati i rasti kroz svoje majčinstvo, postati snažnija i samopouzdanija. Uživam u radu sa ženama i samim time smatram da na ovaj način kreiramo zdravije sutra.

Petra Novosel Balaško, višestruka poduzetnica,  pokretačica prvog i jednog od najuspješnijih hrvatskih lifestyle portala za žene u HR i regiji Zena.hr

Gošća panel diskusije “Vrijeme je za promjene”

Petra Novosel Balaško iz Čakovca, diplomirana pravnica i  diplomirana ekonomistica, direktorica je i suvlasnica tvrtke  Aqua navitas d.o.o., glavna urednica portala Luxe.hr, kao i prokuristica u tvrtkama EZY Infotech d.o.o. i Inpro d.o.o.

U prosincu 2006. zajedno s mužem je osnovala firmu Ineo d.o.o. te pokrenula i bila glavna urednica portala Žena.hr, prve lifestyle web stranice za žene.

Žena.hr je bio jedan od najuspješnijih i najposjećenijih hrvatskih lifestyle portala s najvećom i najaktivnijom ženskom zajednicom u Hrvatskoj i regiji. Portal je osvojio nekoliko nagrada , uključujući QUDAL – QUality meDAL koje je proveo renomirani međunarodni Centar za istraživanje tržišta GfK te od 2015.g. ponosno nosi znak Superbrands.

Firmu Ineo te portal Žena.hr u prosincu 2018. uspješno je prodala firmi RTL Hrvatska d.o.o. Trenutno (osim što sudjeluje u vođenju firmi u kojima je vlasnica/prokuristica) radi na novim zanimljivim projektima.

Lana Velimirović Vukalović, prof., ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Varaždin 

Gošća panel diskusije “Vrijeme je za promjene”

Od malena je željela biti diplomatkinja i predstavljati svoju zemlju u inozemstvu. Smatra se kreativnom osobom koja je najbolja u organizaciji i izradi strategija i planova pa joj se prijava za radno mjesto ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta Varaždin (koje trenutno obnaša) činilo prirodnim.

Izradi programa za 4 godine mandata pristupila je jako ozbiljno i ambiciozno te se na kraju uspostavilo da je ono što je planirala ostvarila već u prvoj godini mandata čime je napravila potpuni zaokret u radu ove institucije s dugogodišnjom tradicijom.

Nemojte pokušavati idealno balansirati privatan i poslovan život, već nađite podršku. Ne iscrpljujte se tamo gdje to nije potrebno. Često čujem rečenicu ‘Take your business personally’. Živite svoj posao, ali ne zaboravite na sebe kao osobu. I podržite jedna drugu, možda kroz neke suradnje. Mislim da ovo društvo treba više umrežavanja i više međusobne podrške i razumijevanja.

Predstavljanje mjere – Nevenka Belak

Nevenka Belak, Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Čakovec 

PREDSTAVLJANJE: Mjere Aktivne politike zapošljavanja – Potpora za samozapošljavanje

O PREDAVANJU: Imate odličnu poduzetničku ideju? HZZ vam pomaže u njenoj realizaciji. Predstavljene će biti mjere aktivne politike zapošljavanja te razjasniti tko može i na koji način aplicirati za sredstva za samozapošljavanje, kao i za proširenje poslovanja.